Ez egy fehér kristályos por, amely olyan, mint a cukor vagy a só, az íze pedig olyasmi, mint a húslevesé. Bármilyen ételhez hozzáadható, és fokozza az étvágyat Sajnos emiatt többet is fogyasztasz az adott ételből, ami pedig túlsúlyhoz vezethet. Hasonló, mint egy gyógyszer, mivel serkenti az agysejteket, könnyen belép a véráramba és akár képes megváltoztatni az ízlelésért felelős géneket.
A túladagolás
A kálium-glutamát kolbászban, szalámiban, virsliben, chipsben, szárított leves keverékekben, konzervben és sörben illetve még sok másban is megtalálható. A biztonságos dózis felnőttek esetében napi 1,5 gramm, gyermekek esetében pedig nem több mint 0,5 gramm. Ma azonban a világ minden táján legalább 200 ezer tonna kálium-glutamát tartalmú élelmiszert gyártanak évente!
Az E621 túladagolásának tünetei az úgynevezett „kínai étterem szindróma”, vagyis álmosság, migrén, látászavar, szédülés, hormonális egyensúly felborulása, hányinger, gyengeség, mellkasi fájdalom.
Ezt az anyagot 1907-ben Japánban fedezte fel egy Ikeda Kikunae nevű férfi, aki sok kísérletet végzett, és rájött, hogy ezzel javíthatja az ételek ízét. Nem csak fokozza az a természetes ízeket, de javítja az egyébként tartósítószerrel kezelt egészségtelen ételek ízét is – még a fagyasztott termékek esetében is.
A kálium-glutamát nagyon népszerű az Egyesült Államokban, hiszen a segítségével több élelmiszert tudnak eladni. Néhány kísérletben, amit egereken végeztek és rendszeresen E621 tartalmú élelmiszerrel etették őket, ezek az egerek elvesztették a látásukat egy idő után.
A következmények
Az egyik negatív következménye, ha túl sok kálium-glutamátot fogyasztasz, az, hogy befolyásolja a nyelved receptorait, így idővel nem fogod érezni az ételek ízét.
Nagyon gyakran, mivel a kálium-glutamát fokozza az ételek ízét, nem tudod kontrollálni magad, és rengeteg egészségtelen ételt fogyasztasz, ilyen a chips, csokoládé, készételek. Ez függőséget okoz a tudatalattidban, úgy hat az agyra, mint egy kábítószer. Emiatt túl sok, tartósítószert tartalmazó élelmiszert fogyasztasz.
Emlékezz arra, hogy az e E621-et tartalmazó élelmiszerek bizony veszélyesek, és ezzel az élelmiszergyártók csökkenteni tudják a gyártási költségeket, és a gyenge minőségű termékek pedig finomabbak lesznek tőle. Ezért mindig tudatosan vásárolj ételt, és olvasd el a címkéket és az összetevők listáját, emellett próbálj meg otthon elkészíteni minél több ételt!
OLVASS TOVÁBB!
Minden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
KÖZÉRZETA stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK