A csipkebogyó olyan gyümölcs, amely a vadrózsa növényből származik. Színe változik a mélyvöröstől a narancssárgáig, és jellemzően nyár végén, kora ősszel érik. A csipkebogyót a kínai orvoslásban is használják, és hatékony lehet akár a hasmenés elleni küzdelemben is. Noha általában nem úgy fogyasztjuk, mint a többi gyümölcsöt, a modern kutatások azt mutatják, hogy lenyűgöző táplálkozási előnyei vannak.
Erőteljes öregedésgátló hatás
A csipkebogyó tele van antioxidánsokkal, beleértve a C-vitamint is, mely egy immunerősítő, valamint a ráncellenes kollagén termelődését is segíti. Továbbá a csipkebogyó olaj, melyet a gyümölcs magjaiból nyernek, többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Ezek a zsírok támogatják az egészséges bőrmembránt és védik a bőrt az UV sugárzás által okozott gyulladásoktól.
A kutatások azt mutatják, hogy a csipkebogyó külsőleg történő alkalmazása, és táplálékkiegészítőként történő fogyasztása javíthatja az öregedő bőrt. Naponta 3 mg csipkebogyó por bevitele csökkenti a ráncokat és jelentősen növeli a bőr rugalmasságát. Más kutatások szerint a C-vitaminban gazdag termékek növelik a sejtek cserélődését, felfrissítve ezzel a bőrt és ragyogóbb megjelenést kölcsönözve.
A csipkebogyó fogyasztása segíthet az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek kezelésében is
C-vitamint, katechineket. quercetint és ellagsavat is tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a gyulladások és az oxidatív stressz csökkentéséhez a testben, csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Ha napi 40 g csipkebogyóval készített italt fogyasztasz, már jelentős koleszterinszint és vérnyomás csökkenést lehet tapasztalni rövid időn belül.
A csipkebogyó az elhízás megelőzésében vagy leküzdésében is segíthet, ezáltal a szívbetegség és a rák kockázatát is csökkenti. Ennek oka az, hogy a csipkebogyó segít a zsír elégetésében. Egy tanulmány szerint napi 100 mg csipkebogyó bevitele szignifikánsan csökkentette a testzsírt – különösen a has körül. Ennek oka a csipkebogyóban található tilirozid, mely felgyorsítja a zsír anyagcserét.
Szerencsére könnyű beépíteni a csipkebogyót a napi rutinba, hiszen különböző tablettás vitaminokban is megtalálható, illetve teát is főzhetünk a bogyókból.
OLVASS TOVÁBB!
Minden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
KÖZÉRZETA stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK