Érdemes figyelned magad evés közben. Gyorsan, kapkodva, habzsolva eszel, vagy lassan, élvezettel rágsz meg minden egyes falatot, de csak nagyon nehezen tudsz ellenállni a kísértésnek? Ez a két típus sajnos hajlamos túlzásokba esni, és hajlamosak a székrekedésre.
A gyorsan étkezőknek étrendjüket olyan táplálékkal érdemes kiegészíteniük, amelyeket mindig jó alaposan meg kell rágniuk. Ezek közé a táplálékok közé tartozik Pl. a saláta, a különböző nyers zöldségek és a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények. Akik nagyon édesszájúak, azok többször válasszanak desszertként friss gyümölcsöket.
Nem szabad sietni
Aki legtöbbször állva tud étkezni vagy gyorsbüfékbe jár, ahol sietősen magához vesz valami kis étvágycsökkentő nassolni valót, nos annak van a legnehezebb dolga. Annak az embernek, aki sietve táplálkozik, nagyon nehezen emészt. A folyamatos kapkodva evés miatt nem indul be rendesen az emésztőnedvek termelődése, így a szervezet túl lassan, akadozva képes feldolgozni a táplálékot
Vigyázat! Nyakunkon az ünnepi terülj, terülj asztal!
A finomabbnál finomabb falatok amint lekerülnek a szépen megdíszített asztalról, a hűtőbe kerülve várják, hogy csipegessenek belőlük. Egy nagyobb lakoma után a hűtőszekrény is csak arra vár, hogy kifosszák teljes tartalmát. Állj! A titkos éjszakai falatozgatások nem csak hizlalnak, hanem teljesen leterhelik az emésztőrendszert. Az este 8 óra utáni étkezés megnehezíti a bélrendszer dolgát. Ahogy agyunknak is pihenésre van szüksége, és átvált éjszakai üzemmódra, úgy emésztőrendszerünk is.
Puffadás, gyomorfájás
Mi okozza?
A félig megemésztett étel túl sokáig marad egy helyben, amely először teltségérzetet okoz, majd súlyosbodnak a tünetek. Puffadás, gyomorfájás keletkezik.
Mit tegyünk, hogy a tünetek enyhüljenek?
Puffadás, teltségérzet esetén:
Espumisan kapszula
Gyomorsavtúltengés, gyomorégés esetén:
Rennie rágótabletta
Nehéz emésztés, epebántalmak:
Bilagit drazsé
Segítsük a bélműködést
Alapos rágással segíthetjük bélműködésünket. Az emésztési folyamat már a szájüregben elkezdődik. A nyálban lévő bontó enzimek indítják meg a bomlási folyamatot. Minél többet rágunk, annál több nyál képződik, és tovább élvezhetjük az ételek ízét.
OLVASS TOVÁBB!
Jóga az íróasztal mellett: Egyszerű gyakorlatok a munkahelyi feszültség oldására
A modern irodahelyiségekben dolgozók számára a hosszan tartó ülés és a stressz központi problémává vált....
KÖZÉRZETMit érdemes tudni a depresszióról?
A depresszió a civilizációs betegségek közé tartozik. Minden korosztályt érinthet, megzavarja a mindennapi életvitelt, és megakadályoz...
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK