Ételünkben rengeteg olyan anyag van, melyek befolyásolják hangulatunkat: serkentenek, nyugtatnak, boldogságérzetet váltanak ki, vagy éppen segítenek a koncentrálásban.
Különös jelentőségűek a neurotranszmitterek. Ezek a „postásfunkciót” ellátó anyagok az idegvégződéseinken telepszenek meg, és információkat közvetítenek központi idegrendszerünk felé. Ha kibillenek az ideális mennyiségből, vagyis túl magas vagy túl alacsony koncentrációban vannak jelen szervezetünkben, az zavarokhoz vezet anyagcserénkben. Hiányuk rosszkedvet okoz, ez bizonyítottan negatívan befolyásolja többek között immunrendszerünk működését!
• A legismertebb hírvivő a szerotonin. Hatása sokoldalú, gondoskodik jó közérzetünkről, kiegyensúlyozottságunkról, a telítettségérzetről. Segít az alvászavarok leküzdésében, valamint idegesség, kényszer- és félelemhelyzet, illetve depresszió esetén. Eközben encefalin és endorfin szabadul fel, a fájdalomérzékenység csökken (pl. fejfájás esetén). Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy bizonyos aminosavra van szükségünk. Ez a banánban, a diófélékben, az ananászban és a halakban található meg nagyobb mennyiségben.
• Az adrenalin és a noradrenalin felelősek bátorságunkért. Az utóbbi fokozza éberségünket, az előbbi pedig felkészít a stresszre. Különbség a kettő között: a noradrenalin pozitívan, az adrenalin negatívan hat állapotunkra. A noradrenalin szervezetünkben való képződését segítik a halfélék, a sajtok, a dió, a tojás és a tejtermékek.
Igazi stresszölő, amit bőséges ásványianyag-tartalmának köszönhet. Telít, száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, valamint „kisimítja” idegeinket.
Cukortartalma emeli agyunkban a szerotoninszintet, vagyis jó közérzetet biztosít, magnéziumtartalma hangulatunkat tovább javítja. Zsírtartalma endorfint szabadít fel, mely agysejtjeinknek információt közvetít az energiáról. Aki teljesen száműzi életéből az édességet, ördögi körbe kerül, és egyre inkább kívánja azt, végül pedig egy egész tábla csokira lesz szüksége. Ehelyett inkább – ha nagyon kívánjuk – pár falatnyit fogyasszunk belőle – rossz lelkiismeret nélkül – hiszen ez a mennyiség aligha okoz túlsúlyt.
Dúskál a keményítőben, de említésre méltó fehérjetartalma is. Ami viszont a hideg hónapokban még fontosabb: bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot, ezek pedig felpörgetik a szerotonintermelést, és a jókedv mellé még erőt is adnak.
Kevés olyan gyümölcs van, mely úgy dúskálna vitaminokban és ásványi anyagokban mint az avokádó. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. Az avokádó a kismamák számára különösen fontos folsavat is tartalmazza. A magnézium és a lecitin jelentősen hozzájárulnak idegeink és izmaink ellazulásához, emellett mindkét anyag pozitívan hat koncentrálóképességünkre, s így növelik gondolkodásunk hatékonyságát.
Ezekben a gyümölcsökben – citrom, narancs – rendkívül sok C-vitamin van, ez pedig a tyrosin boldogsághormonná való átalakulásához nélkülözhetetlen. Serkenti agyunk vérellátását, védi sejtjeinket, erősíti immunrendszerünket.
Gazdag B-vitaminban, igazi tápanyagbomba. Ezenkívül olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, melyeket szervezetünk maga nem tud előállítani, ám valamennyi anyagcsere-folyamathoz szükségesek. Átlagon felüli E-vitamin-tartalma védi sejtjeinket, megelőzi a szív- és érbetegségek kialakulását. (Kalóriadús!)
OLVASS TOVÁBB!
Jóga az íróasztal mellett: Egyszerű gyakorlatok a munkahelyi feszültség oldására
A modern irodahelyiségekben dolgozók számára a hosszan tartó ülés és a stressz központi problémává vált....
KÖZÉRZETMit érdemes tudni a depresszióról?
A depresszió a civilizációs betegségek közé tartozik. Minden korosztályt érinthet, megzavarja a mindennapi életvitelt, és megakadályoz...
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK