Hozzávalók:
16 dkg félédes csokoládé
7 dkg vaj
4 tojás
Csipetnyi só
30 dkg cukor
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
6 evőkanál sárgabaracklikőr (vagy konyak)
5 dkg liszt
6 dkg darált mandula
20 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
5 dkg félédes csokoládé
12 kis tortacsipke (kb. 10 cm átmérőjű)
Vaj vagy margarin és darált mandula a muffinsütőformához
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük. A muffinsütőformát vékonyan kikenjük és beszórjuk darált mandulával.
2. 8 dkg csokoládét durvára aprítunk, és a vajjal kis lángon kevergetve megolvasztjuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és 2 evőkanál likőrrel világos-habosra keverjük. Belekeverjük a csokoládés vajat. A tojáshabot a krémre halmozzuk, és rászórjuk a lisztet és a mandulát. A habverővel mindet lazán beleforgatjuk.
4. A tésztát a muffinsütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 180 ºC-on (középen, légkeverésesnél 160 ºC) 15 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percikg pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük, és süteményrácson húlni hadjuk.
5. A sárgabaracklekvárt 4 evőkanál likőrrel megmelegítjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd megkenjük vele a muffinok tetetjét és oldalát.
6. 8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.
7. A muffinokat azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni hagyjuk.
8. A díszítéshez durvára vágjuk a csokoládét, és vízfürdőbe állított edényben megolvasztjuk. Fagyasztótasakba töltjük, levágunk róla egy kis sarkot, és minden muffinra „S” betűt rajzolunk. A muffinokat a tortacsipkére tesszük.
Tipp: |
Ha a szirupot túl sokáig főztük, és a máz túl sűrű lett keverjünk bele teáskanalanként langyos vizet, míg a máz újra jól kenhető lesz. Minél tovább állnak a muffinok, annál zamatosabbak és aromásabbak lesznek. Ha mégis hamarabb szeretnénk tálalni, kicsit több sárgabaracklekvárt készítsünk ki. A muffinokat keresztben kettévágjuk, a két vágott felületet megkenjük lekvárral, újra összeillesztjük, és a leírtak szerint készítjük tovább. |
Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK